Smashburger - Så gör du

Vi kan Hamburgare – Här hittar du produkterna som tog oss till Guldet bland hamburgereliten. Smashjärn, pressar, hamburgerbröd, smältkupor, stekbord, spadar, pannor och andra tillbehör.

Mer om smashburgers

Varför skall man smasha?

Att smasha till en burgare gör att den får en underbart välsmakade stekyta så kallad crust. Det är en reaktion som skapar detta som kallas maillard,  det är en kemisk reaktion som sker mellan kolhydrater och aminosyror, vilket ger en brun färg och en mångfald av smak- och doftnyanser.

Hur gör man för att få ytan?

För att göra en smashburgare på rätt sätt behöver du säkerställa följande saker.
1. Färs med hög fetthalt , minst 20% , gärna 25% (ex. Högrev + bringa)
2. Färsen skall tryckas ut mot en het yta , sikta på 280grader
3. Ytan skall vara helt torr och du skall inte använda något fett. 

Praktiska tips / Instruktioner
  • När du lägger bollen eller pucken på stekbordet eller stekpannan så låt den ligga ca 5-10 sekunder och sedan vänd den en gång innan du smashar ut den. Då kommer inte färsen fastna på smashjärnet eller det du trycker ut med
  • När du smashar så tryck jämnt , tjockleken skall vara ca 7-8 mm , håll kvar någon sekund
  • Salta och peppra på ovanytan , du kan också ringla yellowmustard för att få en extra djup smak
  • Det är dags att vända när det bubblar, du kan också se att ytterkanterna börjar bli mörkbruna och crustiga (ca 30 sekunder)
  • Vänd köttet med en riktigt vass stekspade, du måste få med all stekyta.
  • Om du vill addera salt peppar igen och sedan lägg på osten efter ca 15 sekunder (räkna med 30-45 sekunder på denna sidan)
  • Ta av köttet och låt vila ca 30-60 sekunder

Populära produkter just nu

Burgerstore | Färdiga smashkit med helsvetsat stekbord |

Burgerstore | Färdiga smashkit med öppet stekbord |

Burgerstore smashjärn

Helsvetsade stekbord i kolstål

Passar alla värmekällor – helt tätt, ordentliga handtag och med uppvikt framkant

Mer om stekbord

Skillnader i tabellform

Information om våra stekbord , smashjärn och pannor 

Här finns information om skillnader, användningsguide och garantiinformtion

Jag undrar vad som är skillnaden mellan Kolstål och Rostfritt?

Frågeställning/Skillnad Kolstål Rostfritt
Fungerar på alla värmekällor Ja Nej
Fungerar på induktion Ja Nej
Fungerar i ugn Ja Ja
Fungerar på grillen (gasol, kol, öppen eld, pellets) Ja Ja
Skall rengöras innan första användning Ja Ja
Kan man diska med diskmedel Nej Ja
Kan diskas med varmt vatten Ja Ja
Kan skrapas ren Ja Ja
Kan brännas ren Ja Nej
Kan man diska när den är varm  Nej Nej
Behöver brännas in (seasoning) Nej Nej
Kan med fördel brännas in Ja Nej
Behöver tillsätta fett när man steker ja/nej Ja
Behöver oljas in efter användning Ja Nej
Kan innehålla mindre repor vid leverans Ja Ja
Värmetålighet Hög Ja Nej
Kan slå sig vid temperaturer över 300c Nej Nej
Kan slå sig vid temperaturer över 400c Nej Nej
Kan slå sig vid temperaturer över 500c Ja Ja
Vad är skillnad mellan öppet eller helsvetsat stekbord

Ett helsvetsat bord är mer lämplig för matlagning inomhus på spisen eftersom det är helt tätt. Denna modell fungerar bra för alla typer av värmekällor.

Öppet bord funkar perfekt för grill , öppen eld men kan också användas för smashburgare inomhus om man är försiktig. 

Öppna stekbord i kolstål

Passar perfekt till grillar, över öppen eld m.m – Öppen framkant, ordentliga handtag. Du kan använda denna inne på spisen till t.ex. smasburgers men var uppmärksam att fett kan rinna ut på spisen.

Upptäck allt från Burgerstore

Burgerstore Brand products | MENYVAL

Burgerstore | Stekbord Kolstål Rough – Helsvetsad modell | För all inomhus matlagning, smashburgers och matlagning med vätska/fett

Burgerstore | Stekbord Kolstål – Öppen modell | För grill/eldstad, smashburgers och matlagning med mindre vätska

Burgerstore | Stekbord Rostfritt Premium – Helsvetsad modell | För matlagning utomhus, på grill/eldstad, för smashburgers och matlagning med vätska/fett.