Lär dig allt om pizza tillsammans med oss

FAQ

Vilket mjöl är bäst till pizzadeg?

För en bra pizzadeg använd tipo 00 med hög glutenhalt. Det är väldigt vitt och det finns nästan inga skalrester i mjölet, det liknar mycket det klassiska vetemjöl special. Man bör undvika ett grövre mjöl med skalrester och mer fibrer eftersom det inte fungerar  lika bra för pizza då fibrerna skär sönder glutentrådarna vilket ger degen sämre egenskaper för en pizzadeg.

Hur länge håller en färdig pizzadeg?

Du kan göra pizzadeg i förväg och förvara i kylen upp till en vecka, se till att den är täckt ordentligt. Degen kan också styckfrysas i inoljade plastpåsar, håller ca tre månader, ta sedan ut den och tina i kylen. 

Att baka pizza hemma

Gör din egen pizzadeg istället för att köpa färdig. Det är enklare än du tror och mycket godare. Vi har recept på pizzadeg som du kan köra i ugnen på plåt , på pizzastål eller sten.  

Pizzadeg hur du gör – Detta är ett recept för riktigt napolitansk pizzadeg – kräver en del arbete men blir fantastiskt

Ingredienser

1000 gram mjöl
630 gram vatten
28 gram salt
0.2 gram jäst (


Steg för steg

 
  1. Lös upp saltet i vattnet.
    Smula ner jästen i vattnet och blanda sedan ner allt mjöl.
    Blanda tills det ej finns några klumpar kvar , ca 2 min.
    Täck och låt degen vila ca 20 min.
  2. Vik sedan degen från ett hörn till ett annat så att degen blir som en spänd boll.
    Täck och låt vila igen ca 10-20 min.
  3. Upprepa detta två eller tre gånger. Degen ska bli slät.
  4. Täck sedan degen och låt den vila i ca 21 grader i ca 8-12 timmar.
    Efter 8-12 timmar bollar du degen till 260 grams bollar.
    Låt dessa jäsa i burkar med lock, helst rund burka , men du kan även jäsa i jäslåda, en täckt plåt eller liknande.
    Täck och låt vila ytterligare 10-14 timmar.Degen ska nästan dubblas i storlek i boll.

Att baka pizza hemma

Gör din egen pizzadeg istället för att köpa färdig. Det är enklare än du tror och mycket godare. Vi har recept på pizzadeg som du kan köra i ugnen på plåt , på pizzastål eller sten.  

Vanliga frågor kring pizzadeg

Till pizza använder många tipo 00 med hög glutenhalt. Tipo 00 är också väldigt fint siktat. Det är väldigt vitt och det finns nästan inga skalrester i mjölet. Mjöl med skalrester och mer fibrer fungerar inte lika bra för pizza då fibrerna skär sönder glutentrådarna vilket ger degen sämre egenskaper för en pizzadeg.

I våra videos går vi igenom massor av frågor såsom hur man bakar ut bäst, vilken ost och tomatsås vi rekommenderar, pratar om olivolja och hur man gräddar – även om vi använder pizzaugn så kan du självklart även göra detta hemma i din ugn 

Pizzadeg recept
Pizzadeg recept

Pizzadeg hur du gör – Detta är ett recept för riktigt napolitansk pizzadeg – kräver en del arbete men blir fantastiskt

Ingredienser

1000 gram mjöl
630 gram vatten
28 gram salt
0.2 gram jäst (


Steg för steg

 
  1. Lös upp saltet i vattnet.
    Smula ner jästen i vattnet och blanda sedan ner allt mjöl.
    Blanda tills det ej finns några klumpar kvar , ca 2 min.
    Täck och låt degen vila ca 20 min.
  2. Vik sedan degen från ett hörn till ett annat så att degen blir som en spänd boll.
    Täck och låt vila igen ca 10-20 min.
  3. Upprepa detta två eller tre gånger. Degen ska bli slät.
  4. Täck sedan degen och låt den vila i ca 21 grader i ca 8-12 timmar.
    Efter 8-12 timmar bollar du degen till 260 grams bollar.
    Låt dessa jäsa i burkar med lock, helst rund burka , men du kan även jäsa i jäslåda, en täckt plåt eller liknande.
    Täck och låt vila ytterligare 10-14 timmar.Degen ska nästan dubblas i storlek i boll.
Pizzadeg recept

Leter du efter recept på glutenfri pizza?

i jobbar med Marcus som driver bloggen Marcuspizzacorner – läs gärna hans recept här

Recept

Glutenfri pizzadeg av Marcus pizzacorner

Recept: Glutenfri pizzadeg

Här kommer ett recept på en glutenfri pizzadeg som man kan baka på höga temperaturer

Glutenfri margherita

Degens proportioner mellan ingredienserna är helt annorlunda jämfört med en vanlig deg. Degen blir inte elastisk utan påminner mer om en trolldeg när man ska baka ut. Tänk på att om personen som ska äta den är glutenallergisk så får den inte bli kontanimerad av gluten från ev övriga pizzor man bakat, använd varken samma spade eller ugn. Alternativt köp en pizzaplåt och grädda i.

Mjölet jag använder är ifrån Molini Piantoni.

Ingredienser för 6 pizzor:

  • 1000g mjöl
  • 800g vatten
  • 15g olivolja
  • 5g jäst
  • 25g salt

Gör såhär:

  • Lös upp jästen i vattnet
  • Blanda jästvattnet, olivoljan och mjölet, antingen i en maskin eller för hand i ca 10 min. Om du tänkt blanda för hand så se till att använda gummihandskar för det klibbar extremt mycket.
  • Häll i saltet och blanda ca 5 minuter till
  • Ta upp degen på ett mjölat bakbord (med glutenfritt mjöl) och försök vika ihop paketet till en späntsig boll. Låt vila ca 15 min
  • Dela sedan upp degen på 6 lika bitar, ca 280g styck för stora pizzor.
  • Forma till runda bollar, olja in och lägg i plastfolie.
  • Låt vila 30 min i rumstemp och stoppa sedan in i kylen till dagen efter, ca 23h.
  • Efter ett dygn kan du baka ut degen i det glutenfria mjölet, tryck längst hela degen och försök tryck ut den så att den är så tunn som möjligt utan att det går hål.
  • Toppa och baka av på ca 450 grader
  • Dom olika stegen ovan kan ni se på bilderna nedan
Direkt ur degblandaren
Formade till bollar
Inoljade och i plastfolie
Inför utbakning
Utbakad
Färdig pizza

Pizzaugnar och paket

Letar du efter en Ooni – Gå till våran Ooni sida

Här finns en unik sida med allt du behöver veta
Det finns fler kombinationer och tillbehör inne på Ooni sidan

Här presenteras all Ooni ugnar , du hittar dem standalone eller i våra färdiga paket. Du kan alltid kontakta oss för att skräddarsy just ditt paket. 

Rea!
Rea!
3,299.00 kr
Rea!
2,825.00 kr
Rea!
Rea!
20,490.00 kr
Rea!

Letar du efter en Ooni – Gå till våran Ooni sida

Här finns en unik sida med allt du behöver veta
Det finns fler kombinationer och tillbehör inne på Ooni sidan

Här presenteras all Ooni ugnar , du hittar dem standalone eller i våra färdiga paket. Du kan alltid kontakta oss för att skräddarsy just ditt paket. 

Ooni Starter kit – För dig som bara behöver det väsentligaste

Rea!
Rea!
-5%
4,082.15 kr
Rea!
-5%
Rea!
-5%
3,599.55 kr
Rea!
-5%
6,449.55 kr
Pizza bundles

Ooni Comfort kit – För dig som är praktisk och nogrann eller har en mer utsatt miljö

Rea!
Paketpris
Rea!
Rea!
Rea!
Paketpris
Rea!
Rea!

Ooni Professional kit – Det är framtaget till dig som köper pizzaugnen och nördar in på olika degrecept där det är mer noga med att väga råvarorna och ha den optimala temperaturen

Ooni Kitchen kit – Planerar du att använda ugnen i ditt utekök och behöver avlastningsytor, preppstationer och produkter som gör ditt använde bli en upplevelse utan motstånd

Rea!
Rea!
Rea!
+
Slut i lager
13,390.00 kr
Rea!
Paketpris
Rea!
-10%
Rea!
-10%
11,419.20 kr

Letar du efter en Ooni – Gå till våran Ooni sida

Här finns en unik sida med allt du behöver veta
Det finns fler kombinationer och tillbehör inne på Ooni sidan

Här presenteras all Ooni ugnar , du hittar dem standalone eller i våra färdiga paket. Du kan alltid kontakta oss för att skräddarsy just ditt paket.