Dubbel smash med tryffel och inlagd jalapeno

Tryffel burgare med hetta by Micke

En 200 gr dubbel smash med smak av tryffel och skön hetta från jalapeno, pepperjackcheddar och habanero ketchup.

Perfekt att svälja ned med en kall IPA eller ett glas fruktigt vitt vin!

Inspirerande land: Sverige
Bröd: Potatobun
Puck: 60% högrev, 40% bringa ca 25-30% fetthalt eller 100% blandfärs
Puckens vikt: 2 x 100 gr
Tillagningssätt: Smash på kolstål med gul senap
Ost: Pepperjack

Toppings:

  • Tryffelaioli
  • Silverlök
  • Rostad lök
  • Habanero ketchup
  • Gul amerikansk senap
  • Pepperjack cheddar
Intro

Ingredienser

  • Ingredienser
  • Potatobun
  • 120 gr högrev
  • 60 gr bringa
  • 0,5 dl hellmans majonnäs
  • 0,25 dl creme fraiche
  • 1 st svart tryffel
  • 1 st silverlök
  • Inlagd jalapeno (taco style)
  • Rostadlök
  • Burgar cheddarost, Pepperjack från Väddögårdsmejer
  • Habanero ketchup
  • Gul amerikansk senap till stekning och till topping

Hur man gör

Förbered
Kött:
Skär köttet i mindre bitar och blanda dom väl. Mal sedan köttet på 5 mm skiva två gånger, blanda runt lite mellan malningarna.
Forma 100 gr bollar av färsen, förvara i kylen tills du ska använda dom.
Dressing:
Köp färdig tryffel aioli eller gör egen enligt nedan.
Tag 0,5 dl majonäs och 0,25 dl creme fraiche i en bunke, riv ned tryffel efter smak och rör ihop. Smaka av med salt och peppar.
Silverlöken:
Skär den i tunna skivor 2-3 mm och separera ringarna. Lägg dom i iskallt vatten. Låt ligga 20-30 minuter.
Tillagning
Rosta snittsidan på brödet i smör på låg temperatur så du får en gyllenbrun färg och tjock krispig stekyta. Låt vila på galler med stekta sidan nedåt..
Lägg köttfärsbollarna på en stekyta, gärna en häll på grillen. Använd ett smash järn för att platta till bollarna så dom blir ca 7-8mm tjocka. Salta, peppra och ha på lite amerikansk gul senap.
När det börjar bubbla i köttet är det dax att vända.
Använd en vass stekspade eller spatel för att skrapa loss burgaren. Flippa burgaren och ha på mer salt och peppar. Lägg på två ost på varje kött.
Stapla det ena köttet på det andra och låt sedan vila 1 minut på galler.
Montering
Plocka ur löken ur vattnet så den får torka lite..
Ringla på senap och habanero ketchup på det undre brödet, lägg på silverlöksringar (ca 6-7 stora) och jalapeno (ca 6-7 stora).
Lägg på köttet och strö på den rostade löken. Bred ett ca 5-7 mm lager med tryffelaiolin på det övre brödet och avsluta med lite rostad lök innan du lägger brödet på köttet
Ät och njut !

Inspiratör - matochvinbymicke

Inlagd av

Micke
Matochvinbymicke