SM vinnaren 2021

Team Burgerstore SM burgare 2021

Här är den!

Vinnaren av Burgar SM 2021.

En burgare i all sin enkelhet, få komponenter men packad med massor av smaker.

Den innehåller en vitlöksmajonäs med massor av bakad vitlök, burgarcheddar, Potatobuns, nötkött, ketchup kryddad med sriracha, dillpicklad gurka och isad silverlök.

Inspirerande land: Sverige
Bröd: Potatobun
Puck: 40% bringa & 60% högrev
Puckens vikt: 2 x 100 gr
Tillagningssätt: Smashing
Ost: Cheddar Väddö

Toppings:

  • Vitlöks majonäs med bakad vitlök
  • dill picklad gurka
  • Sriracha ketchup
  • Isad silverlök
Intro

Ingredienser

  • Ingredienser för fyra burgare
  • 800 gr Burgarfärs från Dilen’s Gourmandis 40% bringa & 60% högrev
  • 16 skivor Burgarcheddar från Väddögårdsmejeri
  • 8 st 4” Hamburgerbröd från Martin’s potatorolls
  • 1/2 dl ättika
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 2 dl socker
  • 2 dl vatten
  • 2 st Gurka
  • 1 st kruka färsk dill
  • 1 dl ketchup
  • 1 msk sriracha
  • 100gr bakad vitlök (200 gr färsk)
  • 400 gr Majonäs Hellmans
  • 1 msk worcestersås
  • Silverlök
  • Rapsolja
  • Smör
  • Yellow mustard
  • Salt
  • Grovmalen svartpeppa

Hur man gör

Gör så här:
Dressing:
Börja med att picka hål i vitlöken eller skala den. Lägg den i en ugnsfast form eller plåt. Ringla på rapsolja och ställ in den i ugnen på 160° 1,5-2 timmar.
När löken är mjuk och fått en fin karamelliserad färg är den färdig.

Låt löken svalna och mixa den sedan med en stavmixer tills den är helt slät.
Blanda vitlöken med majonäs och worcestersås, smak av med salt och peppar.
Ställ den sedan i kylen. Får den stå 2-3 dygn så sätter sig smakerna och den får en kraftig härlig smak.

Sriracha ketchup:
Blanda ketchup och sriracha, ställ i kylen tills den ska användas.

Silverlök:
Skiva löken i 2-3 mm tjocka skivor, lägg löken i en skål med vatten och is. Ställ i kylen tills den ska användas. 30-40 minuter innan du ska göra burgarna.
Tag sedan upp löken ur badet och låt rinna av 5 minuter innan du ska använda den.

Gurkan:
Blanda ättika, vitvinsvinäger, socker och vatten tills sockret löst sig. Använd en visp så går det fort.
Skiva gurkan i 2 mm skivor. Hacka dillen i 3 cm längder. Varva gurka och dill i en glasburk och häll på lagen.

Låt stå minst 5 dygn innan du ska göra burgarna.
Innan du ska använda den är det bra att låta den rinna av några minuter.

Färsen:
Skär bringan och högreven (mix 40/60) i små bitar och blanda ordentligt.
Mal köttet på grov skiva två gånger.

Forma sedan 100 gr eller 80 gr bollar (100 gr för 4” bröd och 80 gr för 3,5” bröd).

Tänk på att inte hantera färsen för mycket så den blir kompakt.
Låt bollarna vila under plast i kylen några timmar.

Brödet:
Smält smör på medelvärme i en stekpanna eller stekbord. Rosta sedan bröden tills dom har en tjock gyllenbrun yta. Låt sedan bröden vila på galler med stekytan nedåt tills dom ska dressas.

Smashning:
Värm stekpanna eller stekbord till 260-280°, tänk på att använda kolstål eller gjutjärn.
Lägg bollarna på stekytan och smasha ut dom så dom blir ca 8mm tjocka. Håll kvar smashjärnet 5-10 sekunder så att köttet nyper fast ordentligt i stekytan.

Använd bakplåtspapper för att undvika att köttet fastnar i smashjärnet.
Salta, peppra och ringla på yellow mustard.

Låt steka tills du ser att det bubblar i köttet och du ser att det blivit en krispig stekyta.
Skrapa loss köttet med en spatula, gör detta med bestämda rörelser så du får med all stekyta.

När du flippat har du på mer salt och peppar. Avsluta med 2 skivor ost på varje kött och ställ en smältkupol över kötten så osten smälter.

Vill man få osten att smälta snabbare kan man slänga på en matsked vatten innan man ställer på smältkupolen för att hjälp osten att smälta snabbare.

Skrapa sedan loss kötten på samma vis som tidigare och lägg ett ovanpå det andra.
Lägg kötten åt sidan.

Montering:
Ringla eller stryk ett tunt lager av sriracha ketchupen på det undre brödet.
Lägg silverlök på det undre brödet, kötten på silverlöken, 5-6 skivor gurka på det övre köttet.
Stryk sedan ett tunt lager dressing på det övre brödet. Placera det sedan ovanpå gurkan och tryck till lite.

Inspiratör

Dagge/Micke
Matochvinbymicke

Inlagd av

Micke
Matochvinbymicke