Fläskytterfile på spett med bacon

Fläskytterfilé på spett by Micke

Lyxa till de med en billig styckdetalj som fläskytterfilé.

Fläskkött tycker jag blir extra gott på sommaren närm nan grillar det över glöd. Denna variant med rökt bacon och en kall potatissallad passar perfekt en ljummen sommardag eller kväll.

Genom att lägga två skivor bacon på filén så får den en härlig smak när man grillar.

Servera gärna med en potatissallad eller bara grönsallad.

Till fläsk passar det utmärkt med ett glas vit Rioja eller varför inte en IPA.

Intro

Ingredienser

  • Ingredienser för 4 personer:
  • 1 st fläskytterfilé
  • 8 skivor bacon
  • 3-4 msk Poppamies burgers & ribs rub
  • 1 flaska poppamies Roasted Garlic sås
  • 2 st citroner
  • 2 kvistar med tomater
  • 1,5 kg färskpotatis med skal
  • 1 dl hackad gräslök
  • 1,5 dl grovhackad bladpersilja
  • 1,5 dl majonäs
  • 1,5 dl creamfraish
  • 3 msk ponzu soja
  • salt & peppar
  • Äppelflis

Hur man gör

Förberedelser:

Koka potatisen så den precis är färdig och kyl ned den. Använd en smakrik fast potatis eller färskpotatis.

Putsa fläskytterfilén fri från senor och större fett delar.

Dela filén på längden i fyra skivor.

Gnid in Poppamies Burgers & Ribs rub på båda sidorna.

Lägg på två skivor bacon på ena sidan.

Använd ett spett av grövre modellen och börja med att sticka spettet genom köttet på den sidan baconet ligger, sicksacka sedan genom köttet med ca 5 cm mellan sticken. Låt vila i kylskåp 2 timmar på galler utan att täcka över.

Tänd grillen och stabilisera den på ca 200-220°
Placera kol på ena sidan i grillen så du kan variera mellan direkt och indirekt grillning.

Dela citronen.

Olja in tomaterna med olivolja, krydda med salt och svartpeppar.

Beskrivning:

Dela potatisen, försök ha hyfsat stora bitar (minst 2×2 cm). Skiva gräslöken ca 5 mm. Grov hacka bladpersiljan. Blanda ihop majonäs (gör egen majonäs, köpe majonäs är inte gott nog, se min instagram för hur man gör majonäs) och creamfraish, krydda upp den med Ponzu sojan, salt och grovmald svartpeppar.
Blanda allt i en salladsskål och ställ i kylen.
Grilla köttet.
Lägg ned ca 1 dl fuktig äppelflis i glöden. Stäng locket och vänta en till två minuter så du ser att röken blir ljus. Lägg spetten på grillen, börja med att grilla sidan utan bacon direkt över glöden. Kom ihåg att hålla locket stängt. När det börjar bli yta vänd köttet så bacon sidan kommer nedåt. När baconet fått yta flyttar du spetten till sidan utan glöd och låter dom ligga med baconet uppåt.

Lägg på den delade citronen med köttsidan nedåt och tomaterna över glöden.

När köttet börjar närma sig 60° kan man pensla på lite av sin favorit BBQ sås på köttet och placera det direkt över glöden. Vänd ofta så inte köttet får för mycket färg.

Vid 67° brukar jag ta köttet av grillen och låta det vila. Köttet kommer stiga i temperatur. Fläskytterfilé ska ha kommit upp i 70° för att vara färdiglagad.

Innan du serverar så pressar du citronerna över köttet.

Servera med potatissalladen, dom grillade tomaterna och Poppamies Roasted Garlic sås.

Inspiratör - matochvinbymicke